Blog

Tinktúra tippek 2.

Az előző cikk folytatása, még több tippel a tökéletes tinktúrához!

  • A tinktúra készítés nem egy kőbe vésett dolog. Ennélfogva készíthetjük a tinktúráinkat különböző százalékú alkoholokkal is. Néhány gyógynövény kifejezetten jól oldódik ezekben az alkohol mixekben. Személy szerint Inkább használnék 50% és 75 % közötti alkoholokat, mint etil-alkoholt egy tinktúra elkészítéséhez.
  • Mennyi ideig kell állni hagyni a gyógynövényeket az alkoholban? Számos recept a 4- 6 hetet említi válaszként, napi 1-2 felrázással. Ez egy alap tinktúrakészítéshez megfelelő, azonban 9-12 hétig is eltarthatjuk ezeket, ha erősebb tinktúrát szeretnénk készíteni. Fontos, hogy a hosszútávú kivonatoláshoz mindenképpen alkoholos oldatra lesz szükségünk, hogy megelőzzük a gyógynövények bomlását.
  • Mint már említettem, kitűnő alternatíva a glicerin az alkohol nélküli tinktúra létrehozásához. Kifejezetten előnyös ha nem szeretnénk alkoholt inni, vagy esetleg kisgyermek, kisállat számára készítjük a produktumot. Azonban a glicerin nem a legjobb oldószer olyan esetekben ahol a gyógynövény olaj vagy gyanta tartalmú. A kivonatolás során pedig a víz a leggyengébb oldószer.
  • A legjobb módszere az eltárolásnak a jól zárható üvegpalack és a címke, amely elengedhetetlen ,hogy tudjuk mi van benne és meddig tárolható.

A cikkhez harmadik, már nem ennyire bevezető rész is várható!

Share & Print

No Comments

Leave a Reply