Blog

Tinktúrák növényi glicerinnel

Alternatívákat keresel az alkoholos tinktúrákra? Milyen előnyei vannak a glicerinnek?
Olvasd tovább! :)

Mi az a glicerin?

  • Színtelen, szagtalan, szirupszerű folyadék, amelynek édes íze van.
  • Készítenek belőle fogkrémet, sampont, szappant, más otthon megtalálható tárgyakat is.
  • Kiváló arra, hogy gyógynövény kivonatot készítsünk (glycerites) vele, alkohol hozzáadása nélkül.
  • Azok számára kiváló, akik valamilyen okból nem fogyaszthatnak alkoholt (esetleg kisgyermek, kisállat).
  • Hátránya az eltárolási időben mutatkozik meg az alkohollal szemben, hiszen ez csupán 1-2 évig tárolható.

 

Így készíts glicerin tinktúrát általánosságban:

  • Pakolj tele egy tiszta üveget a friss és felaprított növényeiddel.
  • Adj hozzá növényi glicerint, úgy hogy ellepje a növényeidet. Azaz töltsd majd tele az üveged.
  • Kavard ki belőle a légbuborékokat, s ha kell adj még hozzá glicerint vagy vizet.
  • Hűvös, napfénytől védett helységben tárold kb. 4-6 hétig a kivonatodat. Naponta vagy két naponta rázd fel a tartalmát a jobb oldódásért.
  • A pár hét elteltével a szűrés következik. Egy tiszta szöveten keresztül szűrjük le a gyógynövénymasszát. Ügyeljünk arra, hogy tiszta legyen a kezünk, de a legmegfelelőbb a célra a gumikesztyű használata.
    A szűrés végeztével, csavarjuk be a gyógynövénymasszát a tiszta vásznunkba, majd préseljük ki a maradék folyadékot is.
  • Palackozzuk, majd írjuk rá mikor készítettük. Készen is vagyunk!

 

Igaz, az oldalon javarészt alkoholtartalmú italokról van szó, azonban fontosnak tartottam megemlíteni ezt az alternatívát is! :)

Share & Print

No Comments

Leave a Reply