Blog

Teákról általánosságban 2.

A teák bemutatásáról szóló cikk folytatása megérkezett, az előzőt itt olvashatjátok.

A tea készítés során általánosságban 3 – 9 gramm teafüvet használunk fel, s ennek áztatási idejével tudjuk szabályozni annak intenzitását a legegyszerűbben. Ha szeretnénk kicsit jobban beleásni magunkat, akkor szembetalálkozhatunk a felöntési idővel, víz hőmérséklettel, a tea adag megváltoztatásával. Érdekesség lehet még a teafű többszöri felhasználása is, hiszen a tea színe, illata, íze képes felöntésenként megváltozni. Így igen nagy különbségek adódhatnak egy egyszerre elkészített vagy egy többszöri felöntéssel elkészített tea között (pl.: a zöld tea esetében második felöntéstől kezdve más jellemzőkkel bír a tea).

Nem elhanyagolható a tea másik alapösszetevője, a víz sem. Javallott a normális, csapi víz esetében először felforralni, majd azt lehűteni a kívánt hőfokra (pl.: 60-70 fok). A teázásra alkalmas víz azonban az alacsonyabb ásványi anyagot tartalmazó ásványvizek. (részletes teázási útmutató hamarosan!)
Most azonban folytatódjon a tea típusok általános bemutatása!

  • Puerh teák: Ezen teák népszerűsége folyton növekszik. A nedves leveleket napon fonnyasztják, s miután a száradás bekövetkezett, egy vászon alatt felgőzölik őket. Ekkor magas páratartalom mellett tárolják és ekkor kezdődik el az erjedési időszaka, amely hosszabb ideig tart. Bonyolult előállítási folyamattal bír, azonban ezzel garantálják az egészség megőrző hatását.
    tea2Alfajtái: Sheng (zöld), Shu (sötét), Vad és Érlelt Puerh teák. Élettani hatásai közé tartozik a tea élénkítő hatása, a vércukorszint normalizálása. A máj és a bél karbantartója, így kifejezetten jó méregtelenítő tea. Érdekessége, hogy különböző formákba préselik a teafüvet, illetve, hogy erre a teára is érvényes a többszöri felöntéssel való fogyasztás.

 

  • Oolong teák: A teafüvet erjesztéssel készítik el, azonban ez esetben az erjedési folyamatot megszakítják, azaz részlegesen erjesztett teákról beszélünk. Energiát ad testnek, szellemnek,  hiszen koffeint is tartalmaz. Ennek következtében vízhajtó és zsírégető hatással is bír. Ez a teafajta is segít rendben tartani szájüreg egészségi állapotát, illetve a fogkő kialakulását gátolja. Nem utolsó sorban pedig kiváló forrása az antioxidánsoknak, vitaminoknak és ásványi anyagoknak. Ezeket a teákat magasabb hőfokú vízzel, 90-95 fokossal forrázzuk le, kb. 2 – 3 percig áztassuk, majd akár ötször is felönthetjük.

 

  • Rooibos tea: A Dél-Afrikai ‘vörösbokor’ (Aspalathus linearis) hajtásaiból készítik. Koffeint nem tartalmaz, így gyerekek is hatják. Ásványi anyagokban gazdag, antioxidáns tartalma magas. Íze a fekete teánál jóval édesebb, így édesítőszer nélkül is könnyen fogyasztható egy ‘kezdő’ teázónak. Tartalmaz cinket, magnéziumot, kaciumot, mangánt, rézt, fluort. Képes enyhíteni a fejfájást, az asztma tüneteit, a szénanáthát, illetve jótékony hatással bír az álmatlanságra is. Kiemelném, hogy hatékony a bőrmegbetegedések ellen, pl.: pikkelysömör vagy ekcéma. Nem véletlenül használják kozmetikai, bőrápoló szerekben is.

    A cikkhez folytatás várható!

Share & Print

No Comments

Leave a Reply