Blog

Tinktúra tippek 3. : gyűjtés, arányok, százalékok

Tinktúrákból sosem elég, így folytatódjon hát a komolyabb, nehezebben elkészíthető sorozat következő része. Arról, hogy általánosságban hogyan kell elkészíteni, már írtam. Azonban részletesen még sosem fejtettem ki az ebben rejlő titkokat. A mostani cikkben a tinktúrák arányairól, dózisairól, százalékairól fogok írni. Lássunk is hozzá!

A cikk előző része itt olvasható!


Gyógynövénygyűjtés alapfokon:

 

 • Levelek: Érdemesebb reggel leszedni őket, amikor a lecsapódott harmat elpárolgott már. A kétnyári növények esetében a legajánlatosabb az első nyáron leszedni a leveleit.
 • Virágok: leszedése a korai szakaszban a beporzás előtt ajánlott, amikor ‘frissen’ már kinyílt a virág.
 • Gyökerek: Érdemes ősszel, illetve a téli ‘alvó’ időszak előtt kiásni őket, hiszen ekkor egy energiával teli, télre felkészült állapotban vannak. Ellenkező esetben, ha tavasszal ássuk ki őket, akkor sokkal édesebbek, pezsdítőbbek, hiszen egy gyengébb időszakban vannak.
 • Magvak: A legajánlatosabb a teljesen érett időszakban leszedni őket.

Oldószer arány:

 • Általánosságban elmondható, hogy az oldószer (pl.:alkohol) és a friss gyógynövény esetében az arány legyen 1:2, míg szárított gyógynövényeknél 1:5 (gyógynövény gramm aránylik az oldószer literjéhez). Ha pl.: van 400g frissen felaprított gyógynövényed, akkor önts hozzá kb. 900 ml oldószert. Ugyanígy a szárított gyógynövényekkel, tehát 400 g -> kb. 2 liter oldószerrel ajánlott.
 • Mit tegyél akkor ha nincs túl sok oldószered és nem tudod mennyi gyógynövényt tegyél hozzá? Pl.: 700 ml oldószered van, és gondban vagy mennyi friss gyógynövényt tegyél hozzá. El kell osztani kettővel, azaz 350 grammnyi gyógynövényt kell hozzácsapnod. Ugyanígy a szárított esetében is, csak ott ötös az osztó!
 • Nyilván felmerült a kérdés benned, hogy mikor alkalmazd a kettes vagy az ötös osztót. Azaz, most akkor fogod a konyhában a kiásott gyökered és felteszed kérdésnek, hogy ez most száraz-e?! Itt a válasz:

  Ötös osztóhoz tartozó növényi részek:
  vastagabb levelek, fűszerek, gyökerek, magvak, kérgek és más szárazanyagok idetartoznak.

Kettes osztóhoz tartozó növényi részek: friss gyógynövények, nem fás gyökerek, zöld magvak, virágok, virág szirmok mind a ketteshez tartoznak.

 • Ha a gyógynövényed magasabb víztartalmú, akkor mindenképp egy 24 órát kell állni hagyni papírlapokon, ezt nevezzük fonnyasztásnak. Az értelme az, hogy kevesebb víz jut majd a tinktúrádba, így elkerülve annak hígulását. Vannak olyan esetek amikor az alkohol is nehezen bánik el a szárított gyógynövénnyel, ez esetben nem árt, ha adunk hozzá némi vizet, így re-hidratáljuk azt, annak érdekében, hogy az alkohol könnyebben oldja (95%-os alkoholnál kevesebb nem jöhet szóba ilyen esetnél).

 

A tinktúra cikkhez folytatás várható!

Share & Print

No Comments

Leave a Reply