Blog

Babér

Ismét itt vagyok egy újabb blogbejegyzéssel, s a most következő témánk a babér lesz! Több más néven is ismert, úgy mint, szagos levél vagy illatfa, de szokták albertlevélnek is emlegetni.

Mit kell tudni róla?

Mediterrán éghajlatú területeken terem, azonban a legkeresettebb változata a kaliforniai és a török. Az egyik legősibb és legelterjedtebb fűszernövény. Ázsiában őshonos, azonban Európa mediterrán területein is megterem. Nálunk viszont üvegházban nevelkednek.

Az örökzöld cserje leveleit használjuk fel, hiszen különlegesen karakteres fűszerről beszélünk az esetében. De honnan jött a babérkoszorú? A görög mitológiát elővéve Apollón nevébe futhatunk bele, hiszen ő volt az aki babérkoszorút font saját fejére. Görögországban a gyakori babércserje felhasználása ily módon terjedt hát el; sporteseményeken adtak a nyerteseknek babérkoszorút az olajág mellé. Később, a római kultúrában is ugyanilyen szimbólumként jelenik meg a babérkoszorú. Röviden tehát, az abszolút győzelmet hivatott jelenteni.

babér

Mire használhatjuk fel:

Légzőszervrendszerre: hurutoldóként, köptetőként, fül-, orr-, torok gyulladásokra.

Kifejezetten hatásos ízületi fájdalmakra, reumára. Szokás mondani, hogy a babér az ízületek megolajozója.

Enyhe nyugtató, altató hatása is van. Továbbá bőrkiütésekre, sebekre, izomfájdalmakra alkalmazható.

A babér tulajdonságai:

Személy szerint a friss babért szeretem, hiszen nem annyira markáns, mint a szárított változata. Számos ételben felhasználja a magyar konyha is, úgy mint húsokhoz, levesekhez, szószokhoz, savanyúkhoz. Azonban elég ritkán látni italt, amelyben szerepelne az összetevők listáján a babér.

Nos, remélem elég ennyi ízelítőnek, s hamarosan megkapjátok a babéros koktélt!

Recept hamarosan! ;)

Share & Print

No Comments

Leave a Reply