Blog

Cayenne helyzetjelentés

A helyzetjelentés előtt, szedjük össze, hogy pontosan mit is tudunk a paprikáról, azon kívül, hogy csípős. Származási helye Közép-Amerika, azonban hódító útját portugál utazók által kezdte el Dél-Amerikából, s így jutott el a világ más tájaira is, úgy mint Európába, Indiába, Afrikába. Ha megtekintjük a Scoville-skálát, akkor láthatjuk, hogy középtájékon helyezkedik el a Cayenne, amely magyarra fordítva annyit tesz, hogy a ‘nagyon csípős’ kategóriába tartozik.

A Cayenne bors nevével ellentétben nem bors, hanem csípős, paprika őrlemény. Azonban, a boltban kapható cayenne-bors fűszerkeverékben nem csupán e paprika található meg, így az nem 100% Cayenne paprika őrlemény! A paprikának többféle változata is ismert, így pl.: Charleston Hot vagy a Ring of Fire.

Mire használható fel a cayenne bors?
Leghíresebb tulajdonsága a szívre és az erekre kifejtett élénkítő, gyógyító hatása, így rendszeres fogyasztása a szív karbantartására kiváló. Szabályozza a vérellátást, táplálja az artériák, vénák sejtstruktúráját.
Megemlítendő emésztésserkentő hatása is: a gyenge gyomorműködést segíti elő, illetve a táplálékfelszívódás hatékonyabbá válik tőle. Általánosságban véve megerősíti a szervezetet, de gyulladásokra, reumára is kiváló. Számos dolgot lehetne írni róla még, hiszen a gyógynövénytan egyik legkomplexebb növényéről van szó.cayenne_sajat

Számos lehetőség van a beszerzésére; net, reformüzletek. Ezzel ellentétben, a saját termesztést választottam, így egy kisadag földbe kb. 0,5-1 cm mélyen elszórtam a Cayenne magokat. A csírázás eredményéhez kb. 12-14 napot kell várni, akkor már felfedezhetővé válik némi zöld a földben.
Esetemben ez már kb. 3 hete történt, így már a képeken megerősödött állapotban láthatóak!  cayenne_sajat2

Koktélvilágban is felhasználható, a csípős italok egyik legtökéletesebb alapeleme lesz ez a kis növény.
Ha pedig valami más, alkoholmentes italt próbálnátok ki, akkor ajánlom számotokra a cayenne bors  teát. Tartalmazza az őrleményt, mézet és citromot. Egy pohár forró vízben oldjuk fel némi paprika őrleményt, s ízesítsük kedvünkre. Javaslatom, hogy éhgyomorra ne fogyasszuk! :)

Hamarosan tüzes koktélok fognak készülni! ;)

Categories

Share & Print

No Comments

Leave a Reply