Blog

Citromfű tinktúra

Egy citromfű tinktúrát fogok bemutatni, igaz kisebb adagban a megszokottakhoz képest. A növényt ismerheted még orvosi citromfű vagy méhfű néven is. Elterjedését a görögnek és a Benedek rendi szerzeteseknek köszönhetjük, hiszen ekkortájt fedezték fel kedvező hatását szívpanaszokra.

citromfű

Görcsoldó és nyugtató hatásáról a legismertebb, azonban kifejezetten hatékony fejfájásra, alvászavarra, magas vérnyomásra, depresszióra, hasfájásra is. A leveleiben található hatóanyagai az illóolajok, cseranyagok, flavonoid és a kávésav.

citromfu2

A tinktúra elkészítése roppant egyszerű. Ha úgy ítéljük meg, hogy megfelelő mennyiségű citromfűvel rendelkezünk, akkor szedjük le azt, majd alaposan mossuk meg a leveleit. Szerezzünk egy jól záródó palackot, s azt is tisztítsuk meg.

A következő fázisban a növény szárát vágjuk le, hogy csak a levelei kerüljenek a tinktúrába. Ha készen vagyunk vele, apró darabokra szeleteljük fel a leveleit. Szedéskor is, de ekkor még jobban érezhetővé válik a friss citromfű markáns illóanyaga, amely citrusossága nem igazán téveszthető össze más gyógynövénnyel. Tegyük az üvegbe a növényt, majd öntsük le gabonaszesszel színültig!

citromfu3

Felmerülhet kérdésként, hogy jó, de mennyit? Nos a válasz ez esetben nagyon egyszerű! A tinktúrák 1:2 szabályát követtem, így először mérd meg egy konyhai mérleggel, hogy pontosan hány gramm citromfüvet szedtél le. A gramm duplája lesz a folyadék ml. A gyógynövények gyűjtéséről,  tinktúrák arányairól, százalékairól egy következő blog bejegyezésben olvashattok majd bővebben, addig viszont elegendő lesz az 1:2 szabály betartása.

A képen láthatjátok amint felöntés közben egy citromkarikával is kibővítettem a tinktúrát. Ennek magyarázata az, hogy koktélok alapanyagaként fogom felhasználni, így az intenzívebb ízhatás elérésére törekedtem. :)

A tinktúrám kb. 3-4 hét alatt fog elkészülni, mondhatni átmenetet fog képezni a fúziók és a tinktúrák között. Fontos, hogy napi szinten egyszer rázzuk fel az üveget!

Ha kíváncsiak vagytok, milyen lesz a Citromfű Sour nevű koktél, amely ebből fog készülni, akkor látogassatok vissza mindenképp! ;)

Categories

Share & Print

No Comments

Leave a Reply