tarkonyginfiz

Tárkony gin fizz

100%

Servings

1

Prep

10 min

Vote

Ingredients

  • 3 cl Gin
  • 2 cl Friss lime lé
  • 1 cl Cukorszirup
  • 1 kanálnyi Tárkony levél
  • felöntéshez Ásványvíz
  • Jég

Tudom, tudom. Elsőre elég furán hangozhat a tárkony gin fizz név, de ezt mindenképp érdemes kipróbálni a gin kedvelőknek egy fárasztó, fülledt nap után. Persze, másoknak is ajánlom!

tarkony4

Lássuk hát mit tudunk a növényről. Ízét vizsgálva az ánizshoz hasonlítanám, azonban a tárkony csípősebb és karakteresebb. Nem hiába használták az ókori görögök fogfájás enyhítésére, hiszen ezt rágogatva képes a száj elzsibbasztására. Ajánlatos május, júniusban felhasználni, hiszen ekkor a legaromásabb, legélénkebb. Eltehetjük szárítva is, bár ez esetben elég sokat veszít ízhatásából.

tarkony3

Amellett, hogy nélkülözhetetlen alapanyag mára a konyhákból, számos gyógyhatásáról is ismert. Segíti az emésztést, étvágyfokozó, magas vérnyomásra ideális, továbbá enyhe nyugtató hatása is ismert.  Érdekesség még, hogy sárkánynövénynek is nevezik, hiszen az ókorban a kígyómarásokat is ezzel kezeltek.

A koktél elkészítését tekintve gyorsan összedobható, hiszen alig pár hozzávaló fog kelleni. Az italt vendégpohárban készítjük el.

tarkony1
Tegyük a gint
, a lime levét, a cukrot és a tárkonyt a pohárba, majd egy muddlerrel alaposan dolgozzuk át őket, addig amíg a cukor el nem olvad. Töltsük fel jéggel a poharat, majd buborékos ásványvízzel öntsük fel. Díszítésként tegyünk rá lime karikát vagy egy szárnyi tárkonyt.tarkony2
A recept még ízletesebb citrusos ginnel készítve!

Egészségetekre! :)

Share & Print

100 0 100 4

No Comments

Leave a Reply