narancs chia smoothie

Narancs chia smoothie

100%

Servings

2

Prep

30 min

Vote

Ingredients

  • 2 kanál Chia mag
  • 2 dl Narancslé
  • Egy fél leve Citrom
  • 1 kanál Méz
  • 1 kanál Mandulavaj
  • 2 db (kisebb) Répa
  • 1 kanál Vaníllia kivonat
  • Fél kanál Fahéj
  • Csipetnyi
  • 2 dl Mandulatej

Narancs + Chia mag = Smoothie

Bátorkodom a zöldség, gyümölcs smoothie témát is előrángatni a fiókból, félretéve egy kicsit az erős alkoholos italokat. Sorolhatjuk mocktail kategóriába, csupán annyival több, hogy ez az ital tele van vitaminnal, rosttal, ásványi anyaggal, fehérjével, kalciummal stb…Szóval, jöhet? :)

narancxs chia smoothie

narancs chia smoothie

Első lépésben egy rövidet írnék a chia mag  egészségre gyakorolt hatásáról. A spanyol zsályaként ismert növény magjáról beszélünk, amely éretlen állapotban még vörös színű, így ajánlatos a fekete – fehér színű magvak kiválasztása és fogyasztása. Az amerikai őslakosok, maják, aztékok, inkák csoda élelmiszere volt, ugyanis fogyasztása “energiaszint emelkedést” okoz. Nem hiába olvashatunk arról, hogy régi idők harcosai, zarándokai, kereskedői előszeretett élelme volt, hiszen kis mérete ellenére, magas tápanyagértékkel bír.

Tartalmaz omega – 3 és – 6 esszenciális zsírsavakat, illetve tartalmaz cinket, kalciumot, mangánt, foszfort és káliumot. Antioxidáns tartalma igen magas, továbbá érdemes fogyasztani magas rost tartalma miatt is. Gluténmentes, így az erre érzékenyek is fogyaszthatják. Gyulladáscsökkentő,  a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását gátolja. Magas fehérje tartalma miatt sportolóknak kifejezetten ajánlott növényről van szó, emellett minden ételt és italt fel lehet vele turbózni.
Szerintem elég meggyőző tulajdonságokkal bír a chia mag, így mindenképp ajánlom fogyasztását!Lássunk is hozzá az italhoz!

A recept elkészítése:

Első lépésben egy kisebb méretű tálba öntsünk ki kb. 2 dl magas százalékú narancslevet, majd adjuk hozzá a kettő kanálnyi chia magot. Hagyjuk ázni, szívódni őket egy fél órára. Amíg ez készül, addig tegyünk jégkockatartóba mandulatejet és fagyasszuk meg őket.

chia2

A következő lépésben, a kis tálka tartalmát öntsük egy blenderbe, majd adjuk hozzá a többi alapanyagot is. Azaz, hámozzunk és szeleteljünk apróra kettő kisebb répát. Egy fél citrom, vagy egy lime levét csavarjuk ki.

chia3

Adjuk hozzá a mézet, a vaníliát, a mandulavajat, a sót, fahéjat és nem utolsó sorban a már megfagyott jégkocákat. Ha beletettük az összes alapanyagot, akkor addig blendeljük, míg egy krémes, egyszínű és textúrájú állagot nem kapunk.

chia4

Készen is lennénk! Ajánlatos elfogyasztani frissen, 24 órán belül, hiszen az íze képes megváltozni napok múlva. Ízvilága nagyon nyers, azaz szinte lüktet a smoothie-ban a sok friss alapanyag. Kicsit extrémebb változatként elkészíthető a grapefruitos verzió is. Ezt a hidratált chia magos receptet leginkább reggelire ajánlom. :)

chia5

Remélem tetszett az új irányvonal, egészségetekre! :)

narancs chia smoothie

narancs chia smoothie

Share & Print

100 0 100 6

No Comments

Leave a Reply