Blog

Faszén a koktélokban

Faszén a koktélok világában & egészségügyi hatásai

A faszenet nem csupán a grillezéshez használhatjuk fel, innentől koktéljaink egyik alkotóelemeként is szolgálhat – közölte cikkében a Drinks Business.
Read More

Babér

Ismét itt vagyok egy újabb blogbejegyzéssel, s a most következő témánk a babér lesz! Több más néven is ismert, úgy mint, szagos levél vagy illatfa, de szokták albertlevélnek is emlegetni. Read More

Teákról általánosságban 2.

A teák bemutatásáról szóló cikk folytatása megérkezett, az előzőt itt olvashatjátok.

A tea készítés során általánosságban 3 – 9 gramm teafüvet használunk fel, s ennek áztatási idejével tudjuk szabályozni annak intenzitását a legegyszerűbben. Ha szeretnénk kicsit jobban beleásni magunkat, akkor szembetalálkozhatunk a felöntési idővel, víz hőmérséklettel, a tea adag megváltoztatásával. Érdekesség lehet még a teafű többszöri felhasználása is, hiszen a tea színe, illata, íze képes felöntésenként megváltozni. Így igen nagy különbségek adódhatnak egy egyszerre elkészített vagy egy többszöri felöntéssel elkészített tea között (pl.: a zöld tea esetében második felöntéstől kezdve más jellemzőkkel bír a tea).

Nem elhanyagolható a tea másik alapösszetevője, a víz sem. Javallott a normális, csapi víz esetében először felforralni, majd azt lehűteni a kívánt hőfokra (pl.: 60-70 fok). A teázásra alkalmas víz azonban az alacsonyabb ásványi anyagot tartalmazó ásványvizek. (részletes teázási útmutató hamarosan!)
Most azonban folytatódjon a tea típusok általános bemutatása!

  • Puerh teák: Ezen teák népszerűsége folyton növekszik. A nedves leveleket napon fonnyasztják, s miután a száradás bekövetkezett, egy vászon alatt felgőzölik őket. Ekkor magas páratartalom mellett tárolják és ekkor kezdődik el az erjedési időszaka, amely hosszabb ideig tart. Bonyolult előállítási folyamattal bír, azonban ezzel garantálják az egészség megőrző hatását.
    tea2Alfajtái: Sheng (zöld), Shu (sötét), Vad és Érlelt Puerh teák. Élettani hatásai közé tartozik a tea élénkítő hatása, a vércukorszint normalizálása. A máj és a bél karbantartója, így kifejezetten jó méregtelenítő tea. Érdekessége, hogy különböző formákba préselik a teafüvet, illetve, hogy erre a teára is érvényes a többszöri felöntéssel való fogyasztás.

 

  • Oolong teák: A teafüvet erjesztéssel készítik el, azonban ez esetben az erjedési folyamatot megszakítják, azaz részlegesen erjesztett teákról beszélünk. Energiát ad testnek, szellemnek,  hiszen koffeint is tartalmaz. Ennek következtében vízhajtó és zsírégető hatással is bír. Ez a teafajta is segít rendben tartani szájüreg egészségi állapotát, illetve a fogkő kialakulását gátolja. Nem utolsó sorban pedig kiváló forrása az antioxidánsoknak, vitaminoknak és ásványi anyagoknak. Ezeket a teákat magasabb hőfokú vízzel, 90-95 fokossal forrázzuk le, kb. 2 – 3 percig áztassuk, majd akár ötször is felönthetjük.

 

  • Rooibos tea: A Dél-Afrikai ‘vörösbokor’ (Aspalathus linearis) hajtásaiból készítik. Koffeint nem tartalmaz, így gyerekek is hatják. Ásványi anyagokban gazdag, antioxidáns tartalma magas. Íze a fekete teánál jóval édesebb, így édesítőszer nélkül is könnyen fogyasztható egy ‘kezdő’ teázónak. Tartalmaz cinket, magnéziumot, kaciumot, mangánt, rézt, fluort. Képes enyhíteni a fejfájást, az asztma tüneteit, a szénanáthát, illetve jótékony hatással bír az álmatlanságra is. Kiemelném, hogy hatékony a bőrmegbetegedések ellen, pl.: pikkelysömör vagy ekcéma. Nem véletlenül használják kozmetikai, bőrápoló szerekben is.

    A cikkhez folytatás várható!

Petrezselyem

Rég írtam a blogba, így gondoltam előveszek egy fűszernövényt és kivesézem mire is képes. De miért pont a petrezselymet? Mert bevallom őszintén jómagam is kevés dolgot tudtam erről a növényről, ráadásul a koktélvilágban is ritka számba megy, hogy alapanyagként használnánk fel. Levesek és főételek ízesítőjéről beszélünk, amelynek igazán egyedi, markáns és felismerhető aromája van. Read More

Tinktúra tippek 3. : gyűjtés, arányok, százalékok

Tinktúrákból sosem elég, így folytatódjon hát a komolyabb, nehezebben elkészíthető sorozat következő része. Arról, hogy általánosságban hogyan kell elkészíteni, már írtam. Azonban részletesen még sosem fejtettem ki az ebben rejlő titkokat. A mostani cikkben a tinktúrák arányairól, dózisairól, százalékairól fogok írni. Lássunk is hozzá! Read More

Citromfű tinktúra

Egy citromfű tinktúrát fogok bemutatni, igaz kisebb adagban a megszokottakhoz képest. Read More

Cayenne helyzetjelentés

A helyzetjelentés előtt, szedjük össze, hogy pontosan mit is tudunk a paprikáról, azon kívül, hogy csípős. Read More

Teákról általánosságban 1.

Ez az írás a teákról fog általánosságban beszámolni, arról, hogy milyen fajtái vannak és miben különböznek egymástól. Igaz, volt már erről kitéve egy videó itt a blogon, azonban ez angol nyelvű volt. Így itt egy hasonló részletességű, gyors összefoglaló ahhoz, hogy tudd mit iszol.

A teafogyasztás erősíti az immunrendszerünket, javítja a kedélyünket, serkenti az agyműködésünket és nem utolsó sorban elősegítheti a napi rutinunkat. Értem ezalatt a reggeli ébresztő, vagy az esti lazító hatású teát. Számos tea fajta létezik, így most a részletes bemutatásuk következik. Read More

Tinktúra tippek 2.

Az előző cikk folytatása, még több tippel a tökéletes tinktúrához! Read More

Alapvető útmutató teákhoz

Ha szereted a teát, de fogalmad sem volt arról, hogy a gyümölcsös Lipton teán kívül létezik más is…
Akkor kezdd ezzel :) (subtitles!)