Blog

Gyógyteák aranyszabályai

A gyógynövényekből készült teákról mára már közhelyes beszélni vagy írni, hiszen több tucat könyv, oldal és kiadvány is foglalkozott már a megfelelő elkészítésükkel, hatásaikkal. Ezzel ellentétben azonban, fontosnak találom leírni az aranyszabályokat, hiszen egy ilyen oldal megköveteli ennek meglétét, illetve lehet, hogy vannak olyan olvasók akik még nem elég jól informáltak. Így hát lássuk ezredjére vajon mi változott :)

  • Korunk embere ízesítené a levegőt is, így biztos felmerül a kérdés az első kóstolásnál, hogy hogyan ízesíthetnéd az ihatatlanul keserű italodat (hozzátenném, hogy ezek különlegesen finomak!). Nos, ha gyógytea készítésére szántad rá magad, szánd rá magad a cukor leküzdésére is. Használj helyette mézet, esetleg citromot (kihűlt teába)!
  • A gyógytea összetevői lehetnek: a gyógynövény gyökere, kérge, levele, termése, virága.
    Ha gyökérből, kéregből készítjük a teát akkor ajánlatos főzni azt, általánosságban ~ 10 percig.
    Ha virágból, levélből készítjük a teát, akkor forrázni kell őket, lefedni és állni hagyni általánosságban ~ 15 percig.
  • A gyógynövények összekeverhetőek egymással, azonban ehhez mindenképp utánaolvasás vagy szakember segítsége szükséges. Az ízlés alapján való mixelést hanyagoljuk. Az azonos szervre vagy problémára ható gyógynövényeket keverjük össze.
  • Idd frissen, szánd rá az időd a teakészítés folyamatára. A gyógytea hatékonysága frissen a legjobb, illetve kerüld a hosszú áztatási időt is (1 óra)!
  • Gyakran lehet nyűg a rohanó napokban, ha szűrni kell, így ajánlatos előre beletenni a gyógyteát papírfilterbe.
  • Kerüld a fémeszközöket, használj helyette porcelánt. Vegyél olyan porcelán bögrét ami szűrővel rendelkezik. Hidd el megéri, hiszen a fém eszközök ártanak a gyógynövényeknek.

A gyógyteák elkészítése nem nagy nehézség, azonban ha bizonytalanok vagyunk, mindenképp olvassunk utána, vagy kérdezzünk meg egy szakembert. A gyógynövények keveréséről egy későbbi cikkben fogok írni, amely majd magyarázatot ad arra, hogy hogyan végezhetjük el szakszerűen azt.

cikk17.jpg

Share & Print

No Comments

Leave a Reply