Blog

Tinktúra tippek

Ha már tudod, hogy hogyan kell tinktúrát készíteni, de még nem érzed magad teljesen felkészültnek, akkor ez a poszt Hozzád szól. Még több tanács kezdőknek a tinktúra készítés fortélyairól.

A tinktúra készítés nem egyszerű folyamat. A gyógynövények különbözőek, mind hatásukból, mind növényi részük felhasználhatóságából kiindulva. A tinktúra készítés, mint már korábban leírtam, több módon is elvégezhető, azaz pl.: szárított vagy friss alapanyagból. A következőkben különféle tippeket fogok leírni, hogy ezzel segítsem a gyógynövények hatékonyabb felhasználását.

  • Első és legfontosabb tippem az, hogy a felhasználandó gyógynövényről tudj meg többet. Olvass utána, hogy a növény mely részét ajánlatos felhasználni (gyökér, levél, virág). Sok olyan gyógynövény van, amelyeknek különböző részei, különböző szervre hatnak (pl.: gyermekláncfű: levele – gyökere).
  • Fontos a csoportosítás, azaz a gyógynövényeink részeit elszeparálhatjuk egymástól, illetve keverhetjük mással őket. Így pl.: a gyermekláncfű gyökerét és leveleit elkülönítve használjuk fel egymástól. Ez szintén utánakeresést igényel, hiszen tudni kell, hogy milyen hatásai lehetnek a gyógynövények bizonyos részeinek.
  • Az oldószer a másik kulcskérdés. A gyógynövényeink oldószere lehet víz, alkohol, glicerin vagy esetleg bor. Az egyik érdekesség, hogy kifejezetten kedvező hatású lehet, ha az alkoholt vízzel keverjük. Ennek az az oka, hogy bizonyos gyógynövények alkoholban, míg mások inkább vízben képesek jobban oldódni.
  • Persze, a fő alkotóelem az alkohol kell, hogy legyen, hiszen ez az amely lehetővé teszi a hosszan eltárolást.
  • Az egyik legjobb oldószerként használható alkohol a vodka, hiszen jellegtelen, íztelen – szagtalan, így nem befolyásolja a létrejövő tinktúra tulajdonságait.

A cikkhez folytatás következik! :)

Share & Print

No Comments

Leave a Reply