Ingredients
- 4 cl Vodka
- 2 cl Cukor
- Egy adag Frissen főzött kv
- 2 cl Baileys Hazelnut
- Egy kanál Karobpor
- 2 cl Tej
Egy kávés koktél bemutatása következik, amely elkészítése viszonylag egyszerű. Kávés, édes, finom és nem utolsó sorban felpörget!
Azonban mielőtt belevágnánk, a karobról szeretnék írni, amely a koktél egyik eleme lesz por formájában. Nos, lényegében a karob nem más, mint a csoki, illetve a kakaó egészséges helyettesítője. Sőt, tele van vitaminnal és ásványi anyaggal is. Szóval, ha szeretnéd feldobni valamelyik süteményedet vagy italodat, akkor használd a karobot, hiszen édesítésre és sűrítésre is ugyanannyira jól használható, mint a kakaó.
A karob a szentjánoskenyérfa termése, de nevezzük sáska fának is. Terméséből szirupot, szeszt és az általam is felhasznált port is készítenek. A karob glutén- és laktózmentes, illetve koleszterint sem tartalmaz. Antioxidáns hatású, vitaminokban és rostokban gazdag termésről beszélünk, emellett a kakaóhoz képest energiatartalma is kevesebb.
A koktél elkészítése:
Viszonylag egyszerű összedobni az italt, igaz az eddigi limonádékhoz képest már egy fokkal nehezebbről beszélünk, hiszen több az alapanyag és a technikai megoldás. Első lépésként fogjuk meg a koktélos poharunkat és hűtsük be előre jégkockával. Emellett főzzünk le egy vagy több adag erős eszpresszó kávét.
Ha készen van a kávénk, akkor vegyük elő a keverőpoharunkat! Töltsük fel azt jéggel, majd öntsük rá a lefőzött kávénkat. A koktélban a vodka lesz a leghangsúlyosabb alkohol, amelyből 4 cl-t öntünk a keverőpohárba. A recept eddig teljesen megegyezik egy Espresso Martini elkészítésével.
A csavar most jön, hiszen a Baileys családból a Hazelnut ízesítést adjuk hozzá, amelyből 2 cl elég is lesz a kellő krémesség és íz eléréséhez. Ha hozzáöntöttük, akkor elgondolkozhatunk azon, hogy szeretnénk-e édesen inni a koktélt vagy sem. Személy szerint én a cukor mellőzését ajánlom, hiszen ekkor sokkal jobban képesek leszünk érezni a különböző ízeket az italban.
Ha cukorral innánk, akkor 2 cl cukorszirupot öntsünk hozzá.
Shakeljük alaposan össze, hogy az ízek összekeveredjenek, majd ha végeztünk, akkor az alapital készen is van! Egy szűrő segítségével öntsük át az előre behűtött koktélos poharunkba a nedűt. Ha mindent jól csináltunk, áttöltve a pohárba egy kellemesen krémes italt fogunk kapni, mint a képen.
Most jön az a rész, amikor a tökéletes italból egy még vagányabb, rusztikusan kinéző karobporos eszpresszó koktél jön létre. Egy kanálnyi karobport óvatosan hintsünk el a koktél tetején, hogy a későbbiekben kontúros körívet kapjunk. (Haha, igen…a képen karobrög látható az italban ) Ha minden jól ment, akkor a karobpor elkezd felolvadni az italban és egy barnás réteg alakul ki rajta, illetve ha túl sokat tettél rá, akkor elkezd leülepedni, így óvatosan bánjunk a mennyiséggel!
Az utolsó fázisban készítsünk tejhabot, hiszen ez kerül a koktél tetejére, közepére. A tejhab réteget egy kanál segítségével óvatosan öntsük rá az ital közepére, így széttolja a karobréteget maga előtt. Készen is van a rusztikus, vodkás, karobporos eszpresszó! Ízvilágát elemezve egy nagyon kellemes italról beszélhetünk, hiszen a Baileys és a karob kitűnően együttműködik a kávéval és a vodkával. Javaslom, hogy a cukrot nyugodtan hagyjuk el, hiszen a karob olyan mintha mézet innánk.
Egészségetekre!
No Comments