Ingredients
- 5 szelet Vékonyra vágott uborka
- 1 cl Friss citrom leve
- 2 cl A méz, kakukkfű fúziónkból
- 3 cl Gin
- 4 cl Gyömbérsör
- (nem kötelező) Csipetnyi só
A kakukkfű az árvacsalánfélék családjába tartozik. Erős, kámforos illatáról lehet felismerni, így csínján kell vele bánni felhasználás során. Fertőtlenítő, immunrendszer erősítő és nyákoldó, köptető hatása van. Kiváló gyógyhatásai közé tartozik a köhögés csillapítása, emellett enyhíti a szájüregi gyulladásokat és az orrdugulást. Ha gyógyteát készítünk belőle, akkor forrázva tegyük azt.
Most azonban egy koktél készül belőle!
Kezdjük azzal, hogy ez egy kétlépcsős koktél, azaz először egy mondhatni ‘szirupot’ kell elkészítenünk, ami most rendhagyó módon nem cukorból fog felépülni. Ha pontos szeretnék lenni, akkor egy fúziót fogunk elkészíteni, ahol a kakukkfű a mézzel fog találkozni.
Méz, kakukkfű fúzió:
- 1 dl víz
- 0,5 dl méz
- 4 -5 ágnyi friss kakukkfű
Tegyük egy lábasba a vizet és forraljuk fel. Vegyük le a gázról, majd helyezzük bele a friss kakukkfüvet. Hagyjuk állni 15 percig, majd szűrjük le és öntsük bele a mézbe, majd kavargassuk, amíg el nem keverednek rendesen. Következhet a koktél, amelybe uborkát is tenni fogunk!
A koktél elkészítése:
Tegyük a 4 vékony szelet uborkát, a citromlevet, a fúziónkat a keverőpohárba és dolgozzuk át őket egy muddlerrel. Adjuk hozzá a gint, egy adag jeget és egy csipet sót, ha különlegesebbé szeretnénk tenni a koktél ízét. Alaposan shakeljük össze, hogy az ízek jól kijöjjenek az italban. Ha készen vagyunk, szűrjük át egy hűtött pohárba és öntsük fel a gyömbér sörrel.
Díszítésként az egy megmaradt uborkaszeletet tegyük az italba, vagy egy kisebbre vágott friss kakukkfű ágat.
Egészségetekre!
A kakukkfű szakszerű felhasználásának nem ez a legmegfelelőbb és legtökéletesebb módja, azonban ha gyógyhatásától eltekintünk, igazán kiváló italok, ételek ízesítésére is. Hamarosan több olyan cikk várható, ahol a kakukkfű komolyabb oldalát is bemutatom.
No Comments