Ingredients
- 3 cl Gin
- 2 cl Friss lime lé
- 1 cl Cukorszirup
- 1 kanálnyi Tárkony levél
- felöntéshez Ásványvíz
- Jég
Tudom, tudom. Elsőre elég furán hangozhat a tárkony gin fizz név, de ezt mindenképp érdemes kipróbálni a gin kedvelőknek egy fárasztó, fülledt nap után. Persze, másoknak is ajánlom!
Lássuk hát mit tudunk a növényről. Ízét vizsgálva az ánizshoz hasonlítanám, azonban a tárkony csípősebb és karakteresebb. Nem hiába használták az ókori görögök fogfájás enyhítésére, hiszen ezt rágogatva képes a száj elzsibbasztására. Ajánlatos május, júniusban felhasználni, hiszen ekkor a legaromásabb, legélénkebb. Eltehetjük szárítva is, bár ez esetben elég sokat veszít ízhatásából.
Amellett, hogy nélkülözhetetlen alapanyag mára a konyhákból, számos gyógyhatásáról is ismert. Segíti az emésztést, étvágyfokozó, magas vérnyomásra ideális, továbbá enyhe nyugtató hatása is ismert. Érdekesség még, hogy sárkánynövénynek is nevezik, hiszen az ókorban a kígyómarásokat is ezzel kezeltek.
A koktél elkészítését tekintve gyorsan összedobható, hiszen alig pár hozzávaló fog kelleni. Az italt vendégpohárban készítjük el.
Tegyük a gint, a lime levét, a cukrot és a tárkonyt a pohárba, majd egy muddlerrel alaposan dolgozzuk át őket, addig amíg a cukor el nem olvad. Töltsük fel jéggel a poharat, majd buborékos ásványvízzel öntsük fel. Díszítésként tegyünk rá lime karikát vagy egy szárnyi tárkonyt.
A recept még ízletesebb citrusos ginnel készítve!
Egészségetekre!
No Comments