Ingredients
- 3 db Tojás
- 75 g Liszt
- 180 g Barna cukor
- 150 g Csokoládé
- 90 g Vaj
- Egy maroknyi Pekándió
- 30 g Forró csokoládépor
- 4 cl Whiskey
- Mézeskalács fűszer
Wohoo, töksüti!
Készítsünk szilárd halmazállapotú dolgokat is, így úgy gondoltam, hogy egy igazi őszi sütemény is megjelenhetne az oldalon. Mivel tele vannak a piacok és az áruházak kreatívabbnál kreatívabban kivágott tökökkel, úgy gondoltam beszerzek egy sütőtököt (a whiskey mellé) és készítek nektek egy édességet!
De miért is fogyasszunk sütőtököt? Azért, mert tele van béta-karotinnal, amely az A-vitamin előanyaga. Továbbá E-,C-,B1, B2, B3, B6-ban, és folsavban gazdag. Rostos állaga emésztés segítőek. Ásványi anyagban bővelkedik; hiszen kálium-, foszfor-, mangán-, vas-, és réztartalma igen magas. A sütőtök levét megfázásra alkalmazzák, hiszen a nyálkahártya gyulladásaira kifejezetten jó gyógyír. A leve emellett alkalmazható köhögésre, asztmára és tüsszögésre is.
A recept elkészítése:
A legelső lépésben készítsük elő a sütőtököt, vágjuk fel apróra és dobjuk be a sütőbe. Ha már szépen megsült a teteje is, akkor ki is vehetjük és feldolgozhatjuk.
A süti alapanyagait dolgozzuk fel. Daraboljuk fel a csokoládét, törjük össze a diót, pürésítsük a tököt, törjük fel a tojásokat. Öntsük egy tálba őket, adjuk hozzá a lisztet, vajat, cukrot és a whiskeyt. Ki ne hagyjuk a legfontosabb alapanyagot amitől igazán őszi aromájú lesz a sütink! Igen, a mézeskalács fűszerkeveréket.
Az alapanyagokat alaposan keverjük össze, míg egyneművé válik és nem lesz darabos. A sütőformába átöntve tegyük be egy órára 300 fokra.
Ha készen van, akkor díszíthetjük mentalevéllel, porcukorral, vagy karobporral. A sütőtök ízében kevésbé fog jelen lenni a desszertben, hiszen számos más dolgot is tettünk bele, azonban a rost felismerhető lesz benne! Felvágáskor gyönyörűen látszódik, hogy mennyire egyneművé vált a tésztája.
Remélem tetszett a töksüti!
Egészségetekre!
No Comments