Ingredients
- 3 cl Citromlé
- 7 cl Víz
- 1 dl Kókusztej
- 2 db Chai filter
- Fél dkg Cukor (barna, nád)
Kókuszos Chai Limonádé? Délutánonként meleg, esténként hűvös van. A 15 fokban belefér még egy hideg, jeges koktél is, azonban az esti 4-5 fok már kevésbé engedi ezt meg. Személy szerint ekkor már forróitalokra vágyok. A most következő limonádét úgy szoktam elkészíteni, hogy forróitalként is megfelel, azonban frissen fogyasztva találunk benne jégkockákat is. Elsőre is nagyon ígéretesnek hangzik, úgyhogy szedjük is szét alapanyagokra!
A Chai egy már közismert, széles körben elterjedt fogalom. Eredete az indiai szubkontinensre tehető. A chai szó jelentése “tea”. Lényegében egy forró és intenzív fűszerkeverékről beszélünk, amelyhez vajat, tejet adunk. Szinte mindenhol ihatunk már ilyen teákat, hidegen, melegen, érlelve, friss fűszerekkel stb. A régi világban betöltött feladata az volt, hogy energiát adjon és életben tartson.
Mivel felhasználású széles területről származik, ezért nem beszélhetünk egy általános receptről vagy chai-ról. Így azok készítése, alapanyaga, eszközei nagyban eltérnek egymástól. Vannak azonban közismertebb receptek, ilyen például a masala chai. Tartalmaz Assami teát, gyömbért, ánizst, csillagánizst, fekete borsot, zöld – fekete – fehér kardamom magot, mentát, fahéjat, szegfűszeget, szegfűborsot, édesköményt, sáfrányt, koriandert.
Röviden az élettani hatásai a következők: jótékony hatása van a szívre, szövetregeneráló, hozzájárul a máj kitisztulásához, regenerálásához.
Lássunk is hozzá a recepthez:
Első lépésben egy szirupot fogunk létrehozni. Azaz arrébb tehetjük még a shakerünket, egy edényre lesz szükségünk. Mérjük ki és öntsük bele a kókusztejet és a cukrot, majd közepes hőmérsékleten kezdjük el főzni és kavargatni.
Amikor párologni kezd a szirup, fogjuk a kettő chai filterünket és tegyük bele az edénybe őket. Hagyjuk a tűzön még kb. 5 percig az edényt. Ha letelt az idő, tegyük arrébb, vegyük ki a filtereket és hagyjuk hűlni (vagy próbáljuk meg így elszürcsölni jéggel! )
Vegyük elő a shakert, töltsük meg vízzel, citromlével, jéggel, illetve a már kihűlt chai szirupunkkal. Alaposan shakeljük össze az alapanyagokat, hogy egynemű folyadékot kapjunk.
Egy kisebb pohárba öntsük jégre a koktélt, majd citromkarikával és fahéjjal díszítsük azt.
Remélem elnyerte tetszéseteket a koktél! Egészségetekre!
No Comments